dimarts, 17 de març del 2009

CBMS a Coll de Nargó

L'any 1994 es va iniciar, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, un projecte de seguiment de les poblacions de papallones: el Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (abreviat CBMS). La seva filosofia i metodologia coincidien plenament amb les del conegut BMS britànic d'on va prendre el nom: conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transectes fixos, per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals. La utilització de les papallones en aquests projectes respon al seu contrastat caràcter bioindicador, a la seva popularitat i carisma, i al fet d'haver experimentat, en temps recents, regressions generalitzades arreu d'Europa.

Bé, doncs aquest any, gràcies a la Lurdes i la Marta d'Andorra vaig tenir l'oportunitat de conèixer aquest projecte, doncs elles l'estan realitzant a Andorra.

Aquest mes de març amb l'ajuda del Jordi del Museu de Granollers vam iniciar un transecte per fer un BMS a Coll de Nargó.

És el primer any que ho faig, ja veurem com sortirà, de moment ho intentaré!!

I penso, no en tenia prou amb els "moixons al cap", que si puput, si trencalòs, si l'aufrany... que ara també hi tindré papallones, je, je...

A sota us poso algunes fotos de les espècies que he vist aquests dies al poble, no totes han estat vistes dins el transecte, però si a les rodalies de Nargó.

Les fotos no són meves, les he obtingut d'internet, ja que de totes les papallones no tinc fotos, són molt xules, eh?