dimecres, 25 de març de 2009

La puput (Upupa epops)


Com cada any, ens torna a visitar la puput, amb el seu cant inconfusible, que diu "pu-pu-put" i dona vida a la tranquilitat matutina de Nargó.

Al poble ja hi ha molts ametllers, pruneres i algun cirerer que ja han florit, la primavera ja està aquí! Tot i que no és pot baixar la guàrdia, i encara poden baixar força les temperatures, molts dels ocells que ens visiten nomès a l'estiu, ja han arribat a Nargó. Per exemple l'amiga puput, de la qual us adjunto unes fotos i el seu cant, ja veureu que és molt fàcil identificar-la, nomès cal estar atent a la vista i la oïda.

El seu cant el podeu sentir a http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/ocells/puput_so.htm


És un ocell inconfusible. Fa uns 30 cm. Té un plomatge bru rosat i la cua marcadament llistada de blanc i negre. La seva cresta, molt visible, la aixeca quan esta en actitud observant o és cent amenaçada. El bec és llarg i ganxut, el que li permet remenar per terra i les escorces dels arbres. Menja principalment a terra i al descobert. Habita en llocs oberts i nia habitualment en forats en arbres vells i és una au relativament comuna. És fàcil veure-la en cases o parets abandonades fent el niu.

Les seves plomes fan molt mala olor, i és creu que és degut a l'àcid fòrmic que produeixen les formigues de les que s'alimenta habitualment. Les formigues és defencen, i llencen l'àcid damunt del plomatge de la puput. Aquest àcid fa una olor molt forta.

Això és pot veure als formiguers més grans que de vegades és troben a Gavarra o Valldarques quan anem a buscar bolets. Si passeu una rama per damunt del formiguer podreu veure com queda tota mullada d'un líquid, que si l'oloreu, veureu que és bastant desagradable, és l'àcid fòrmic.

Més informació sobre la puput a http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=UPUEPO

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Molt bona, la informació sobre aquest ocell tan especial. Si ha arribat a Coll de Nargó deu voler dir que ja el puc veure pel Berguedà, imagino!

Pere :-) ha dit...

Hola, Gatsaule! i tant, segur que ja ha arribat també a l'altre costat del Cadí!! Venen del sud, i els encanten les zones rurals, amb marges, parets, etc...segur que a molts poblets del Berguedà ja podràs veure'n alguna.

Ah! també ha arribat el cucut, un ocell també interessant, segur que també pots sentir-lo per la teva zona. Hi ha dos tipus, el cucut i el cucut reial, quan recopili informació ho posaré al bloc.

Salut!!